Hoe modieus is het peloton? Deel 1 – World Tour

Wielerjaar 2016 schiet alweer mooi op. De klassiekers zijn bijna afgerond en we maken ons op voor de eerste grote ronde van het jaar. We lijken intussen dan ook wel aardig gewend aan de nieuwe tenues. Maar wat ik me nu afvraag: hoe is het gesteld met het modebewustzijn van het peloton? Is het esthetisch nog een beetje verantwoord? Modebewust zou ik mezelf nu niet direct noemen, dus ik acht mijzelf niet echt in staat om hier een goede beschouwing over te schrijven. Gelukkig heb ik een zeer goede vriendin die deze gave wel heeft. Ik legde haar de outfits van de wielerploegen van 2016 voor, zodat zij haar oordeel kon vellen.

Esmée Walker

Maak kennis met Esmée Walker. Rechtenstudente, parttime model en fulltime fashionista; ze is altijd bezig met mode. Het verhaal gaat dat ze genoeg kleding in haar kast heeft hangen om elke dag van het jaar een andere outfit te kunnen dragen. De waarheid zal er echt niet ver vanaf zitten. Verder zeker opvallend: haar imposante collectie schoenen. Altijd in voor een stijladvies. Esmée volgen? Het is de moeite waard. Check haar modellenfoto’s zeker op Facebook: https://www.facebook.com/California-Acid-230294140513166/. En ze doet ook nog eens aan Instagram. Volg haar gerust. Vindt ze leuk, hoor.

De grote vraag is: wat vindt Esmée van de wielertenues van dit jaar? Laat ik in ieder geval dit weggeven: ze vindt er wel het een en ander van.

Vandaag bespreekt ze de outfits van de achttien World Tour ploegen.

AG2R La Mondiale

Esmée: “Ik zie een man gekleed als Koetjesreep. Nee dus. Gewoon nee.”

Astana Pro Team

Esmée: “In het vorige tenues leken de heren van Astana eerder op pakjes Capri Sun dan op professionele wielrenners. Dit jaar is weer een hele verbetering. Er moet ook worden gezegd dat blauw en geel de kleuren van het aankomende modeseizoen zijn, dus in dat opzicht zitten de heren helemaal goed.”

BMC Racing Team

Esmée: “Deze combinatie vind ik persoonlijk goed passen. Met zwart kun je sowieso bijna niet verkeerd gaan, en gecombineerd met rood al helemaal niet. Het oogt strak, clean en enigszins gevaarlijk. Goedgekeurd!”

Cannondale Pro Cycling Team

Esmée: “Appelgroen… Je houdt er van of je houdt er niet van. Ik houd er absoluut niet van, al maakt de combinatie met het staalgrijs en zwart met de appelgroen afgewerkte randjes in de fietsbroek het geheel nog enigszins te pruimen.”

Dimension Data

Esmée: “Het geheel oogt amateuristisch, alsof de tenues linea recta uit de kopieermachine van het eerste de beste kantoor zijn gekomen.”

Etixx – Quick Step

Esmée: “Bij dit tenue is te veel going on. Lapis is een prachtige tint blauw, maar al de teksten over het gehele tenue maakt dat het rommelig oogt.”

FDJ

Esmée: “Lastig. Mijn eerste reactie bij het zien van dit wielertenue was: ‘Oh, dat ziet er best professioneel en strak uit.’ Maar in mijn tweede gedachte zien ze er een beetje uit als een stel tandpastatubes. Ik zou in het blauwe broekje verkiezen boven de witte, om het Prodent-effect te voorkomen. Dan zitten ze helemaal goed.”

IAM Cycling

Esmée: “Ziet er goed uit! Met wit en rood moet je oppassen dat je er niet uit gaat zien alsof je een vlag hebt omgebonden, maar door de donkerblauwe accenten op de juiste plaatsen krijgt het geheel een strakke, cleane look. Het doet luxe aan. Moeten ze wel bij een donkerblauw broekje bijven.”

Lampre – Merida

Esmée: “Mode draait natuurlijk om tegen de stroming in gaan en combinaties durven te maken die niemand anders durft te maken. In dat opzicht krijgen de makers van deze wielertenues een tien met een griffel. Blauw met roze en geel, hoe kom je erop…”

Lotto – Soudal

Esmée: “Op zich een net tenue, een beetje simplistisch. Het letterwerk zo over de borst, door de rits heen lopend laat het geheel wat goedkoop overkomen en dat is jammer. Tomatenrood moet je van houden.”

Movistar

Esmée: “Door het geheel donkerblauw te houden, vallen de letters op maar blijft het geheel rustig. Een goede keus! De groene blob op de voorkant lijkt net op een snotje. Ik snap dat dat het logo van de sponsor is, maar op de achterkant ziet het er al heel anders uit dan op de voorkant. De makers hadden er beter aan gedaan om dit logo op de achterkant te houden.”

Orica – GreenEDGE

Esmée: “Dit tenue oogt, licht en zomers. De kleuren werken goed samen en zijn op een prettige manier verwerkt in het tenue. Dit is een topper!”

Team Giant – Alpecin

Esmée: “Simpel, strak, netjes. Gets the message across, maar is verder niet heel spannend. Gewoon een sportpakje.”

Katusha

Esmée: “Als ik het goed zie is er bij dit tenue sprake van een ombre effect – het broekje begint donkerrood en de kleur wordt lichter aan de bovenkant. Hier ben ik erg over te spreken! Door met maar twee kleuren te werken blijft het strak en netjes, maar het ombre effect maakt het speels. Chapeau!”

Team LottoNL – Jumbo

Esmée: “Ja, wat zal ik zeggen. Die gasten lijken wel op wandelende Lottoballen. Maar dat is geloof ik ook het idee. Zwart, geel en wit samen werkt wel lekker, maar daar is ook alles mee gezegd helaas.”

Team Sky

Esmée: “Een zwart geheel, waarbij de enige details in wit en zeeblauw zijn. Een ensemble in volledig zwart kan zelden misgaan, en door de details klein maar kleurrijk te maken trekt het het geheel wel meteen meer op. Een goede keus!”

Tinkoff

Esmée: “Grijs met eiergeel is een hele goede combinatie, maar het is hier niet goed uitgevoerd. Het detailwerk op de outfit maakt dat het niet zo mooi oogt als het had kunnen zijn. Een modernere afwerking was wellicht beter geweest.”

Trek – Segafredo

Esmée: “Bingo! Dit vind ik nou een schot in de roos. Wit met zwart en bloedrode details werkt perfect. En dan die krijtstreep! Dit wielertenue lijkt op een pak van een Italiaanse maffiabaas. Dat vind ik prachtig – er gaat wat mij betreft niets boven een Italiaans maatpak wat macht, gevaar en geld uitstraalt. Het geeft status. Ik zou ze alleen de race al laten winnen om dit tenue.”

Volgende week: vrouwenploegen, procontinentale teams en, ehh… andere opvallende tenues. Ook zeker de moeite waard!

Wat is jouw favoriete wielertenue van de World Tour?

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Eén gedachte over “Hoe modieus is het peloton? Deel 1 – World Tour”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *