Over Tim

Op zoek naar meer informatie over ondergetekende? Dan bent u hier op deze pagina aan het juiste adres. Weet u na het lezen van onderstaand epistel nog niet voldoende? Neem dan gerust contact op via E-mail, LinkedInInstagram of Twitter

Interview met Laura Turpijn tijdens het Nederlands Kampioenschap mountainbiken van 2012
Uit de oude doos: interview met Laura Turpijn tijdens het nationaal kampioenschap mountainbiken van 2012.

Mijn eerste journalistieke stappen zette ik bij de lokale omroep van Steenwijkerland. Bij het populaire radioprogramma RTV SLOS SportLive kreeg ik de kans om me te ontwikkelen als journalist, presentator en commentator.

Mijn eerste grote uitzending? De Nederlandse mountainbikekampioenschappen van 2012, dat praktisch in mijn achtertuin werd gehouden. En die klus smaakte naar meer: het jaarlijkse Spektakel van Steenwijk (één van de vele traditionele na-Tourcriteriums) stond vanaf toen ook elk jaar op het programma.

Persoonlijk hoogtepunt van mijn tijd bij de lokale omroep? De tien uur durende uitzending omtrent de EK inline-skaten van 2016, dat destijds werd gecombineerd met het wielerspektakel.  Het werd een machtig mooie uitzending die mij sterkte in de gedachte dat ik zeker iets toe te voegen heb in de sportjournalistiek.

Het was bij datzelfde Spektakel van Steenwijk dat ooit mijn liefde voor het vrouwenwielrennen ontstond. Het is 2006 en het is een ontstellend warme julidag; prima voor het plaatselijke rondje om de kerk. ’s Avonds vergaapt de menigte zich aan Tourrenners, een paar uur eerder is het bij de dameswedstrijd nog rustig.

De afwezigen hebben ongelijk, want ene Marianne Vos geeft een galavoorstelling. Als ze voor de zoveelste keer een groepje dubbelt hoor ik er één met een luide vloek roepen: “In dat wiel! Aanpikken!” Het lukt de achterblijvers wonderwel om aan te sluiten. Heel even. Een ronde later is Vos weer alleen.

Het vrouwenpeloton heeft sindsdien een speciale plaats in mijn wielerhart. Een steeds beter wordend, divers gezelschap vol boeiende, intrigerende figuren dat ik sindsdien alleen maar actiever ben gaan volgen. Wordt alleen het vrouwenwielrennen gevolgd? Natuurlijk niet, maar ik beschouw het wel als mijn specialiteit. En dat kregen ze in 2017 bijvoorbeeld ook bij Wieler Revue in de gaten…

Is het me allemaal komen aanwaaien? Nee, zeker niet. In 2010 leek namelijk het noodlot toe te slaan. Als zesdejaars VWO-scholier lag ik ineens voorovergebogen op een tafeltje tijdens een tentamen Duits. Buiten scheen de oktoberzon nog aangenaam, maar in mijn hoofd werd alles donker.

Wat bleek toen ik bij kennis kwam? Ik was mijn geheugen geheel kwijt. Ik wist niets meer. Er moest me worden verteld hoe ik heette, hoe oud ik was en iedereen moest zich opnieuw aan mij voorstellen. Mijn brein was een doolhof vol dichte deuren geworden. Achter elke deur hielden zich herinneringen en in het verleden opgedane kennis schuil.

Gelukkig gingen er in de jaren nadat het licht uitging steeds meer deuren open. En hoewel de daaropvolgende periode zeker niet eenvoudig was heeft het hele gebeuren me wel sterker gemaakt. De volgende clichés zijn sindsdien zeker op mij van toepassing:
– Wees blij met elke dag
– Relativeren kun je leren
– Het leven is te kort om er niet van te genieten
– Ga doen waar je je senang bij voelt

Ik schijn als zesjarige en een stuk kleinere versie van mezelf al te hebben geroepen dat ik graag Mart Smeets zou opvolgen. Tenminste, dat werd mij begin januari 2011 verteld. Enkele dagen later besloot ik om er maar gewoon voor te gaan. Om gewoon het pand van de lokale omroep binnen te stappen en te zeggen: “hallo, hier ben ik.”

Het was één van de beste beslissingen in mijn leven.

Helpt de hele geheugenkwestie mij nog in m’n werk? Zonder twijfel. Ik denk immers nooit dat ik alles over een onderwerp weet, omdat dit simpelweg onmogelijk is. Omdat vragen vlak na het ‘ongeluk’ de enige manier was om meer kennis te vergaren durf ik ook nu te blijven vragen. En ga zo maar door.

Wilt u mij inschakelen als commentator bij uw (wieler)wedstrijd? Dat kan! Heeft u mij voor een andere klus nodig? Ook dat is gewoon mogelijk! Neem gerust contact op voor alle mogelijkheden. Ook voor alle andere nog openstaande vragen kun je bij mij terecht.