Tour de France etappe 2: Saint-Lô – Cherbourg-en-Cotentin

Ik stelde tien mensen de volgende vraag: “ben je blij dat de Tour de France weer is begonnen?” Het antwoord was steevast een simpel woord dat uit slechts twee letters bestaat: ja. Hè hè, we hebben er even op moeten wachten, maar nu ‘ie eenmaal bezig is kunnen we er met volle teugen van genieten. En de tweede rit is gelijk een risicovolle. Ze kan wel eens voor verrassingen kan gaan zorgen.

De Tour de France komt voor het eerst naar Saint-Lô, een stad die zwaar werd getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Er stond niet heel veel meer overeind. De foto’s die ik vind op Google zijn stuk voor stuk verschrikkelijk. Zelfs kerken werden niet gespaard. Maar intussen hebben ze de boel weer aardig hersteld.

Finishen doen we in Cherbourg-en-Cotentin. Daar kwam de Tour al vaker. Toch dateert de laatste keer dat er een rit begon al van 1994. Voor de laatste etappewinnaar in Cherbourg moeten we terug naar 1986. Guido Bontempi won, dat u het weet.

Sluipmoordenaar

© letour.fr
Profile
© letour.fr

De aankomst ligt, zoals u ziet, op een pittig klimmetje. En eerder wordt er ook al wel wat geklommen, al lijkt het op het eerste gezicht een walk in the park. Het golft een beetje, maar dat is het dan ook. Althans, dat zou je zo zeggen. Maar kijk nu eens goed naar het profiel. Om maar eens met de legendarische woorden van Rob Harmeling te spreken: “Dat doet zeer, Mart.”

Deze rit is een echte sluipmoordenaar. Op, af, op, af, op af. Nooit heel veel, maar het levert een rit op met best een hoop hoogtemeters. Dus mensen, zie dit alsjeblieft niet als een vlakke etappe. Bedenk dat er mensen zijn die veel liever een bergetappe met zes cols rijden dan zo’n rit. Dat zeggen ze niet zomaar.

De gecategoriseerde beklimmingen vindt u hieronder.

Km 10.0 – Côte de Torigny-les-Villes (1,4 kilometer aan 5.7%, 4e categorie)
Km 23.0 – Côte de Montabot (D28-D98) (1,9 kilometer aan 5%, 4e categorie)
Km 52.0 – Côte de Montpinchon (1,2 kilometer aan 5.9%, 4e categorie)
Km 181.5 – Côte de La Glacerie 1,9 kilometer aan 6.5%, 3e categorie)

En die Côte de La Glacerie is dus de slotklim. Of nou ja, toch bijna. Ze krijgt zelfs de derde categorie mee van de organisatie, dus het is zeker geen walk in the park. In deze klim zit een steile passage van veertien procent. Als de renners dan de bergprijs hebben gehad en onder de boog van de laatste kilometer rijden is het even weer wat vlakker, maar daarna wacht er nog een stuk van 5,7% gemiddeld. Niet gigantisch steil, maar je voelt het wel, zeker als je al zo’n lekkere klim gehad hebt.

Last km
© letour.fr

Wat we kunnen concluderen is het volgende: de etappe is pittig, de finale is moeilijk. Wat ook blijkt is dat er de laatste kilometers een aantal linke bochten en wegversmallingen in het parcours zitten. Voor de mensen die hier willen winnen, maar ook voor de renners die een eerste plaats in Parijs ambiëren is het zaak om goed bij de les te blijven.

Favorieten

Maar, en nu komt de klassieke vraag, wie gaat er winnen? Moeilijk te zeggen. Op zo’n terrein zijn er een hele hoop kanshebbers. De naam Alejandro Valverde dringt zich al snel op daar hij een absolute specialist is op heuvelachtig terrein. En wat dacht u van Petr Vakoc of Julian Alaphilippe? Ik noemde ze afgelopen week al als kanshebber voor een paar ritten en dit werk lijkt ook op hun lijf geschreven gezien hun prestaties in heuvelachtige koersen. Wees dan ook niet geschokt als één van de twee Quick Steppers er met de bloemen vandoor gaat. En Peter Sagan dan? Heeft hij geen kans op zo’n aankomst. Natuurlijk wel. Gerrans? Van Avermaet? Matthews? Misschien zelfs een Slagter? Poels?

Ik stop al.

Er zijn eigenlijk zo ongelooflijk veel renners die hier in principe zouden kunnen winnen dat het beter is om gewoon een favorietenlijstje te maken. Anders blijven we bezig. En ik vertel u alvast, ook dit lijstje is niet volledig. De kans is aanwezig dat er iemand wint die niet op dit lijstje staat. En, zeg nu zelf, maakt die onvoorspelbaarheid het niet heel erg leuk?

*****
Julian Alaphilippe
****
Alejandro Valverde Belmonte, Rui Alberto Faria Costa
***
Tony Gallopin, Greg van Avermaet, Michael Matthews
**
Petr Vakoc, Simon Gerrans, Peter Sagan, Michael Albasini, Daniel Martin
*
Warren Barguil, Michael Valgren, Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Jan Bakelants, Adam Yates, Alexis Vuillermoz, Wout Poels

Op de foto: Het prachtige klooster van Hambye (majolie46 via VisualHunt.com / CC BY-SA).

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *