Tour de France Etappe 1: Mont-Saint-Michel – Utah Beach

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is ‘ie er weer: de Tour de France. TimFietst besteedt natuurlijk ook veel aandacht aan deze schitterende wielerkoers. Sterker nog: alle etappes worden uitgebreid besproken. Dit gebeurt aan de hand van verhalen, voorbeschouwingen, voorspellingen en een hoop analyses.

De Tour opent met een rit in lijn. Dit houdt in dat degene die als eerste over de streep komt de gele trui in ieder geval voor één dag draagt. Daarom is deze rit gelijk een interessante kans

Starten doen we bij het adembenemend mooie Mont-Saint-Michel. Vervolgens gaat het langs de kust naar Sainte-Marie-du-Mont, een plek waar al eens eerder een flinke oorlog woedde.

En waar die plek op 6 juni 1944 het begin vormde van het einde van de Tweede Wereldoorlog fungeert het nu als opmaat voor drie weken om het hardst fietsen door Frankrijk. Ik weet niet hoe het u vergaat, waarde lezer, maar ik kan niet wachten op het startschot. Tot die tijd moeten we het doen met voorbeschouwingen, waaronder dus deze.

Laten we eens kijken hoe de route van de eerste rit lijkt.

© letour.fr

Vanaf Mont-Saint-Michel – echt, ga daar ooit eens heen – knallen de renners langs de kust naar boven. Dat levert ongetwijfeld fraaie plaatjes op. Gedurende de rit gaat het de hele tijd wel op en af, maar het mag niet al te veel naam hebben als je weet wat de renners de komende weken nog te wachten staat.

Profile
© letour.fr

Op de route liggen er twee categoriseerde klimmetjes. Omdat de rit zich voornamelijk afspeelt aan de Normandische kust zullen de klimmetjes niet al te moeilijk zijn voor de professionele wielrenner.

Km 20.5 – Côte d’Avranches (1,2 kilometer aan 5.7%, 4e categorie)
Km 39.0 – Côte des falaises de Champeaux (3 km aan 4,8%, 4e categorie)

Onderweg

Gedurende de rit kunnen we er donder op zeggen dat de Tweede Wereldoorlog ter sprake zal komen. Logisch, want nog altijd herinnert het hele gebied aan 6 juni 1944. Er zijn vele musea, begraafplaatsen en monumenten. Op hun verkenningstocht bezocht Lotto – Soudal al een aantal monumenten.

Een verplicht nummer in dit gebied is de passage door Sainte-Mère-Église. Voor wie die plaats niet kent; kijkt u mee naar een fragment uit The Longest Day, een film die gaat over Operation Overlord.

John Steele, zoals de parachutist in kwestie heet, was ondanks dat ‘ie aan de kerk bleef hangen een hele gelukkige soldaat. Terwijl hij daar hing werden al zijn kompanen eenvoudigweg doodgeschoten. De vijand had namelijk lucht gekregen van de dropping boven de stad. Tja, dan heb je weinig kans. Steele werd weliswaar in zijn voet geschoten, werd doof van het klokgelui en werd gevangengenomen door de vijand, maar toch overleefde hij het. Later wist Steele te ontsnappen, waarna hij zich weer bij zijn groep wist te voegen. De rest heet geschiedenis te zijn.

De ploegenpresentatie vond overigens ook al plaats in dit stadje. En ik kan terwijl ik naar de foto’s kijk slechts één ding bedenken; het is toch zoveel leuker om zulke mannen ten strijde te zien trekken dan een stel soldaten? Ik stel voor dat we tot aan het einde der tijden alleen nog maar oorlogen op de fiets gaan voeren in plaats van al dat gedoe met bommen, pistolen en granaten. Misschien een beetje harder juichen als er iemand uit jouw land wint, maar voor de rest gewoon lekker bier of wijn drinken met elkaar.

Ter zake; 

Enfin, dit toekomstbeeld zal wel een utopie blijken. Dus kunnen we maar beter even een blik werpen op het slot van de rit. Zoals u hier kunt zien zijn de laatste kilometers lekker vlak.

Last km
© letour.fr

Verder is de weg een goede zes meter breed. Niks geen rare fratsen, gewoon vijf kilometer zonder scherpe bochten, rotondes. Alleen een lichte knik met een goeie zeshonderd meter te gaan. Dus alles lijkt klaar te zijn voor een koninklijke sprint.

Wat wel nog een factor kan zijn: de wind. Een ploeg met snode plannen zou het met gunstige omstandigheden best eens ‘op de kant kunnen zetten’. Weet u waar Nairo Quintana de Tour de France van 2015 verloor? In de eerste rit in lijn, toen de wind het peloton op weg naar Neeltje Jans uiteen deed spatten.

Favorieten

Maar wie gaat er winnen? Wie gaat er dus – vermoedelijk – na deze rit in ieder geval een dag in de gele trui mogen rijden? Een kleine voorspelling.

*****
Andre Greipel
****
Marcel Kittel, Bryan Coquard
***
Alexander Kristoff, Peter Sagan, Mark Cavendish
**
Dylan Groenewegen, Sam Bennett, John Degenkolb, Michael Matthews
*
Borut Bozic, Daniel McLay, Ramunas Navardauskas, Davide Cimolai, Sondre Holst Enger, Samuel Dumoulin, Jens Debusschere

En, wie gaat de Tour winnen? Ook dat is een goede vraag. U heeft de afgelopen dagen allemaal ongetwijfeld al heel wat favorietenlijstjes langs zien komen. Misschien is het zelfs op kantoor wel ter sprake gekomen. Veel mensen speculeren op een tweestrijd tussen Nairo Quintana en Christopher Froome. Maar kent u het verhaal van twee honden die vechten om een been? Soms gaat er ineens een derde mee vandoor. En dat zou zomaar ook eens Alberto Contador zijn.

Foto: x-oph via Visual hunt / CC BY-SA

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *