Tour de France etappe 5: Limoges – Le Lioran

Etappe nummer vijf zal een welkome rit zijn voor de liefhebbers. Want er gaat voor het eerst serieus geklommen worden. De Auvergne vormt het fraaie decor van wat belooft een echt serieuze rit te worden.

Vanuit Limoges duiken de renners al vrij snel de Corrèze in. Maar pas als de Cantal wordt bezocht wordt het echt serieus. Het recept is vanaf daar vrij simpel: op en af. Omhoog en omlaag. Klimmen en dalen.

Het Tourcliché

©LeTour

Snel over naar de klimmetjes van de vijfde rit van de Tour de Franc van 2016. Het zijn er nogal wat.

Km 16.5 – Côte de Saint-Léonard-de-Noblat (1,7 kilometer aan 5,2%, 4e categorie)
Km 142.5 – Côte du Puy Saint-Mary (6,8 kilometer aan 3,9%, 3e categorie)
Km 173.5 – Col de Neronne (7,1 kilometer aan 3%, 3e categorie)
Km 185.0 – Pas de Peyrol (Puy Mary) (5,4 kilometer aan 8,1%, 2e categorie)
Km 201.5 – Col du Perthus (4,4 kilometer aan 7,9%, 2e categorie)
Km 213.5 – Col de Font de Cère (3,3 kilometer aan 5.8%, 3e categorie)

Nee, het is nog geen Pyreneeënrit met zes grote cols, maar tot nog toe hebben we enkel één klim van derde categorie gehad. Dan moet dit profiel toch al een stuk serieuzer zijn, toch?

Profile
©LeTour

Kijk, die finale ziet er interessant uit. Eens inzoomen op de finale.

Mountain passes & hills 1
©LeTour

We zien twee nijdige, steile klimmetjes van tweede categorie, gevolgd door meer een loper van derde categorie. Na een korte afzink sprinten we af op een klein stukje bergop. Heel interessant.

De renners zullen vermoedelijk weinig tijd hebben om de adembenemend mooie omgeving in zich op te nemen. Voor wie de ritzege ambieert of voor wie een goed algemeen klassement wil rijden zal het zonder meer afzien worden.

Het cliché luidt: je kunt hier de Tour niet winnen, maar wel verliezen.

Last km
©LeTour

Oppassen geblazen

Dat laatste stuk gaat aan een procentje af vijf. De weg is daar lekker breed, maar dat is niet de hele tijd zo in de finale. Op een beklimming is dat niet zo’n ramp, maar in de afdaling kunnen de smalle, bochtige wegen wel voor problemen zorgen. Vraag dat Alexander Vinokourov maar… In de afdaling van de Pas de Peyrol maakte hij in 2011 het volgende mee.

Dan dient zich een volgende vraag aan. Wie maken er kans? We zoeken een renner die een parcours als een kartelmes met ruim 2500 hoogtemeters goed aankan. Deze renner moet ook nog het liefst een beetje bergop kunnen sprinten. En stuurvaardigheid is zoals eerder aangegeven ook niet onbelangrijk, daar de afdalingen link kunnen zijn.

Mogelijke dubbelslag

Voor Peter Sagan, de huidige man in het geel, gaat deze etappe te zwaar zijn, vermoed ik. Ik verwacht dat hij zijn dagen in het geel besluit met een wheelie als hij in Le Lioran over de streep komt met een aantal minuten achterstand. Het geel behouden zie ik niet gebeuren, al mag hij me zeker verrassen. En dat heeft hij natuurlijk al vaker gedaan…

Ik schreef eerder al over Julian Alaphilippe. Deze jonge Fransman staat er heel erg goed voor in het klassement. Hij staat tweede op slechts twaalf seconden van de leider. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat deze snaak voor een dubbelslag gaat. Ritzege en geel; het zou zeker kunnen. Hij heeft er de kwaliteiten voor. Natuurlijk moet hij het altijd nog maar even doen, maar hij is er toe in staat. Hij kan klimmen, hij kan aankomen en hij kan ook een potje sturen.

Het zou een definitieve doorbraak van Alaphilippe betekenen bij het grote publiek. En de Fransen zouden de dubbelslag natuurlijk helemaal geweldig vinden. De laatste Fransman die immers in het geel reed is alweer een tijdje geleden, Gallopin in 2013.

Voor de laatste Fransman die echt lang in het geel reed (het verhaal Gallopin was immers al na één dag uit) moeten we het gaan hebben over Thomas Voeckler. Want hij was het die in 2011, op dezelfde wegen als waar we nu over gaan rijden, in misschien wel de meest dramatische Tourrit van de laatste jaren (oordeelt u gerust zelf) het geel pakte. Pas helemaal aan het einde van de Tour stond hij de maillot jaune pas weer af op Alpe d’Huez.

Gaat Alaphilippe dat kunstje herhalen? Dan zal hij in ieder geval moeten oppassen voor iemand als Alejandro Valverde. Als hij namelijk de rit wint draagt hij vermoedelijk ook het geel. Ook dat scenario zie ik wel weer gebeuren. Het zou weer een volgende aflevering zijn van ‘Alaphilippe en zijn plaaggeest Valverde’. Ga maar na. Toen Alaphilippe tweede werd in Luik – Bastenaken – Luik vorig jaar, wie won er toen? Valverde. En wie won er voor Julian de Waalse Pijl in 2015 en 2016? Het antwoord lijkt mij duidelijk.

Maar de wraak zal mierzoet zijn als Julian Alaphilippe door de missen in de gele jurkjes wordt gekust.

*****
Julian Alaphilippe
****
Alejandro Valverde
***
Vluchters
**
Puncheurs
*
Klassementsrenners

Op de foto: de wegen van rit 5. Schitterende plaat van zenithe (via Visualhunt / CC BY-ND).

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *