De Pyreneeën; drie dagen hels klimwerk

Tot zover de inleidende beschietingen. Vanaf vandaag gaat het drie dagen flink de lucht in. De Pyreneeën vormen het decor van een belangrijk weekendje klimmen. De zware bergen hebben nog nooit gelogen, en ook nu beloven ze weer voor een prachtig slagveld te zorgen. Vergeet die EK-finale, in de Pyreneeën moet je wezen voor echt mooie sport. Het is daarom ook tijd voor een uitgebreide vooruitblik op dit geweldige weekend.

We kunnen ons weer een weekend vergapen aan de prachtige vergezichten die er in de Pyreneeën in overvloed zijn. Op mijn bingokaart staan ondere andere beelden van zwevende adelaars, een zee van campers, een waterval die vanuit de rotsen naar beneden stort, een man die verkleed als Borat, plantenspuit of Grote Smurf uit alle macht met de renners mee rent en koeien die het gebeuren geamuseerd gade lijken te slaan.

Ik verwacht dat ik na drie uur vanmiddag een volle kaart heb.

Etappe 7: L’Isle-Jourdain – Lac de Payolle 

Deel één van het drieluik gaat over de Col d’Aspin. En de Aspin is onderdeel van het eikenhouten repertoire. Schitterende omgeving, dito beklimming. Een echte klassieker in de Pyreneeën, net als de Tourmalet. Want hoe The Kinks geen optreden kunnen doen zonder het spelen van Lola, zo kan de Tour de France eigenlijk niet doorgaan zonder dat in ieder geval één van deze bergen in het parcours zitten.

Profile

Km 117 – Côte de Capvern (7,7 kilometer aan 3,1%, 4e categorie)
Km 155,5 – Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,5%, 1e categorie)

Toegegeven, de Col d’Aspin is niet de meest lastige klim ter wereld, maar het kan al wel voor verschillen zorgen. Zeker een Alberto Contador zal met de resultaten van de eerste week in het achterhoofd toch niet graag hebben dat er heel hard wordt gereden. Het zou zomaar eens het definitieve einde van zijn aspiraties kunnen betekenen.

Mountain passes & hills 1

De finish ligt na een korte afdaling in een stuk land waar het meest overheersende geluid normaliter de klank van koebellen is. Enkel vandaag wordt het onderbroken door een hysterisch schreeuwende mensenmassa, helikopters en een speaker die zing-sprekend zijn boodschappen de wereld in slingert. Hoelang zouden de beesten die hier hun leven slijten hiervan in de war zijn?

Ik verwacht hier een vlucht die met de bloemen gaat lopen. Misschien komt er een eerste speldenprik van de favorieten? Of gaan Movistar en Sky hun spierballen tonen? Alle scenario’s zijn mogelijk.

Etappe 8: Pau – Bagnères-de-Luchon

Over een Pyreneeënklassieker gesproken. De finisht en vertrekt al voor de 58e keer uit Bagnères-de-Luchon. Pau doet daar nog een schepje bovenop met 68 starts en finishes.

Tijdens deze etappe kunt u gerust de hele middag voor de buis zitten als u niks met wielrennen heeft. Aangezien de Tour de France de grootste rijdende VVV ter wereld is valt er op uw scherm voldoende moois te zien.

Deze rit is goed voor vier pittige beklimmingen. Het totaal komt ongeveer op vierduizend hoogtemeters. Niet slecht. En als je voor het eerst in de Tour de term Hors Categorie tegenkomt weet je dat het vanaf dan echt losbarst.

Krijgen we hier een andere drager van de gele trui? Ik vermoed van wel want het parcours is gewoon retezwaar. Ik kan het niet anders omschrijven. Te zwaar voor Greg van Avermaet, of hij moet mij heel erg verrassen.

Profile

Hoewel de finish bergaf is is het zeker zinvol om nader in te zoomen op de beklimmingen.

Km 86 – Col du Tourmalet (2 115 m) (Souvenir Jacques Goddet) (19 kilometer aan 7,4%, buitencategorie)

Mountain passes & hills 1

Km 120 – Hourquette d’Ancizan (1 564 m) (8,2 kilometer aan 4,9%, 2e categorie)

Km 148 – Col de Val Louron-Azet (1 580 m) (10,7 kilometer 6,8% – 1e categorie)

Mountain passes & hills 2

Km 168,5 – Col de Peyresourde (1 569 m) (7,1 kilometer aan 7,8%, 1e categorie)

Mountain passes & hills 3

Vanaf deze klim gaat het in één streep naar beneden om te finishen in het door de bergen omgeven Bagnères-de-Luchon. Een groots duel tussen de favorieten zoals tussen Rasmussen en Contador in 2007 is zeker mogelijk, maar toch zie ik ook hier de vluchters om de zege strijden. Misschien is het wel de dag van Tom Dumoulin? Als hij de ruimte krijgt zullen er vermoedelijk weinig medevluchters zijn die hem bergop bij kunnen benen.

Last km

Dit is overigens een ideale dag om een gooi naar de bergtrui te doen. 25 + 5 + 10 + 10 maakt een maximale score van vijftig punten voor het bergklassement. Vorig jaar won Christopher Froome met 119 punten die prestigieuze bolletjestrui. Als je er hier vijftig pakt ben je gewoon gigantisch goed op weg.

Het zijn zulke wedstrijden in de grote wedstrijd die de Tour de France tot een wirwar van belangen die de wedstrijd haar charme geeft.

Etappe 9: Vielha Val d’Aran – Arcalis

Maar als je in de negende rit op alle bergtoppen als eerste bovenkomt dan doe je nog betere zaken. Hoeveel punten vallen er dan maximaal te rapen? Schrik niet: 85. Dat heeft te maken met het feit dat de aankomst op een klim van buitencategorie ligt, en dat levert in één keer vijftig punten op.

En de rest van de rit, die overigens niet op Franse bodem plaats heeft, is ook niet eenvoudig. Sterker nog: naar het schijnt zijn er slechts zes vlakke meters te vinden op de route, en zelfs dat waag ik te betwijfelen.

De vorige keer dat de Tour naar het Andorrese Arcalis klom won ene Brice Feillu. Het is tot op de dag van vandaag zijn enige overwinning als professioneel wielrenner. Maar goed: als je dan toch maar één overwinning mag hebben, dan maar gelijk een grote bergrit in de Tour de France met aankomst bergop. Toch?

Ook Alberto Contador zal goede herinneringen bewaren aan deze berg. Hij reed in diezelfde rit de concurrentie helemaal zoek. Evans, Schleck, Wiggins, Armstrong en Nibali, ze konden niet mee. Maar kan Contador dat kunstje herhalen? Zoals het nu lijkt wordt dat een zware opgave.

En hoe ziet de etappe er nu uit?

Profile

Km 19,0 – Port de la Bonaigua (2 072 m) (13,7 kilometer aan 6,1% – 1e categorie)
Km 87,5 – Port del Cantò (1 721 m) (19 kilometer aan 5,4% – 1e categorie)
Km 143,0 – Côte de la Comella (1 347 m) (4,2 kilometer aan 8,2%, 2e categorie)
Km 157.0 – Col de Beixalis (1 796 m) (6,4 kilometer aan 8,5%, 1e categorie)
Km 184.5 – Arcalis (2 240m) (10,1 kilometer aan 7,2%, buitencategorie)

Mountain passes & hills 1

U kunt het met eigen ogen zien: de etappe laat zich het best omschrijven als ‘hemeltergend zwaar’. Ik zou het dan ook geweldig vinden als de mensen die voor de eindzege strijden hier een groot gevecht houden. Slag om slinger demarreren, blufpokeren, surplacen, weer demarreren tot het stoom uit je oren komt en ga zo maar door.

Het zijn die dagen waar je als liefhebber altijd naar verlangt.

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *