Vlaanderen boven!

Je zou zeggen dat ze in België momenteel wel ergens anders over zouden kunnen praten. Nationale veiligheid, of zoiets. En ja, dat gebeurt ook wel, maar toch gaat het ook al weer heel snel over die ene wedstrijd op de veertiende zondag van het jaar. En dat is misschien maar goed ook. Het leven gaat door, dus de koers gaat door.

Het is veel prettiger om te discussiëren over de kansen van Sep Vanmarcke tegenover Peter Sagan in plaats van het weer over de aanslagen in Brussel te moeten hebben. En dus hebben de Vlamingen het nu vooral over de kanshebbers voor hun belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn er wel. Zeker. Onzichtbaar en zichtbaar. Zo mag je geen glazen meenemen. Jammer, want een biertje van Kwaremont smaakt veel lekkerder uit een echt bierglas, maar begrijpelijk. Rugzakken hebben ze liever niet op de drukke plaatsen. Ook te begrijpen. En vanwege de drukte wordt er nogmaals verzocht om te luisteren naar autoriteiten. Logisch.

Maar ondanks dit is er vooral veel vreugde in het land. Veel bedrijven doen ook gezellig mee in de prettige gekte. Afgelopen week zijn er al vier oude edities van de Ronde van Vlaanderen uitgezonden. Een zeker biermerk dat duidelijk door de Kwaremont is geïnspireerd heeft flesjes op de markt gebracht met daarop beeltenissen van legendarische figuren uit Vlaanderens Mooiste. Spaar ze allemaal!

En dan nog eens de verdere aandacht voor de koers in de media. Radio, televisie, kranten. Overal gaat het over de Ronde. Je zou er wekenlang voor nodig hebben om het allemaal in je op te nemen. Het is goed beschouwd pure waanzin, die voor Nederlanders alleen maar te vergelijken valt met de Elfstedentocht. Het is een collectieve hysterie waar je echt niet omheen kunt.

Voor de mensen die echt niks van dit alles snappen, maar die wel weten wat de Friese tocht der tochten inhoudt, een korte vergelijking. Beide wedstrijden worden verreden over een afstand die ontzag opwekt, maar die toch ook wel door amateurs te volbrengen is, mits goede voorbereiding. Hele volksstammen lopen uit om het spektakel te zien. Het is één groot feest waarin het volk even de illusie mag koesteren dat er zoiets bestaat als saamhorigheid. Mooie dagen.

En dan nog het volgende fenomeen. Iets dat in het wielergekke Vlaanderen elk jaar aan de hand is. In Nederland kennen als er een millimeter ijs is gevonden door Piet Paulusma. Vanaf de Omloop het Nieuwsblad Volk staat alles in het teken van maar één wedstrijd; de Ronde. Alle overige wedstrijden ter voorbereiding daarop zijn natuurlijk hartstikke leuk om te winnen, maar als je één wedstrijd moet winnen is het de Ronde van Vlaanderen. Dat is net zoals bij de Elfstedentocht. Natuurlijk zijn de wedstrijden van Ankeveen, Giethoorn, Eernewoude en noem ze allemaal maar op, fantastisch om op je palmares bij te schrijven. Toch is er maar één wedstrijd die je wilt winnen als je moet kiezen. Precies. Dat malle rondje door Friesland.

Wanneer ik dit schrijf zijn zijn de renners ondertussen vertrokken. Er is stilgestaan bij het leed dat België is overkomen. De aanslagen in Brussel, het kwam voorbij. Er is tevens stilgestaan bij de jonge renners die afgelopen week het leven hebben moeten laten. Ook zijn de favorieten uitgebreid besproken. Immers: het leven gaat door. Maar ik krijg sterk het idee dat de winnaar van vandaag eigenlijk van ondergeschikt belang is. Het belangrijkste is dat er gekoerst wordt, ondanks alle ellende. De koers heelt echt niet alle wonden, maar het is wel een goede kans om eens ergens anders aan te denken. Serieuze zaken kunnen morgen ook nog.

Vandaag is de dag om te kijken naar mannen en vrouwen die zichzelf gigantisch afpeigeren. Om eindeloos te discussiëren over de beste tactiek voor Tom Boonen. Om weer verliefd te worden op de kuiten van Peter Sagan. Om gewoon lekker een feestje te vieren. Want de Vlaming laat zich kisten door een stel terroristen.

En gelijk hebben ze. Lang leve Vlaanderen!

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *