De vreemdste wedstrijd van het jaar

Ik realiseer me ineens dat het bijna tijd is voor de Tour. Ik heb de ronde van Italië nog maar half verwerkt, maar daar is La Grande Boucle alweer. En als we bedenken hoeveel mooie wedstrijden we dit jaar hebben mogen aanschouwen is het vreemd te denken dat het absolute hoogtepunt nog moet komen.

Daarover gaat het nu echter niet. Want hoewel de nationale kampioenschappen een goede laatste test voor de Tour pretendeert te zijn mogen we de wedstrijden op zich ook best serieus nemen.

Wegrit

Laten we beginnen met de wegrit. De strijd om die titel is doorgaans een interessant gegeven. In Nederland kennen we het onderhand. Er is één groot machtsblok (in dit geval Lotto – Jumbo, vroeger Rabobank en alle andere verschijningsvormen) dat moet winnen. Huiskamervraag: wanneer lukte dat voor het laatst?

Het antwoord is 2009. Om aan te geven hoe lang dat geleden is: een paar weken later werd Lance Armstrong derde in de Ronde van Frankrijk, en zowat iedereen vond het prachtig. En nog iets: de Rabobank was toen nog gewoon het boegbeeld van het vaderlandse wielrennen. En Koos Moerenhout redde de meubelen voor die formatie.

Die overwinning inspireerde de Gasoline Brothers overigens voor het opnemen van deze plaat. Leuk.

Sindsdien verdeelden de heren Terpstra, Ligthart, Langeveld en Hoogerland de titels onder elkaar. Goliath werd in al zijn verschijningsvormen al zes keer op rij geklopt.

Misschien komt daar dit jaar verandering in. Want nu heeft Lotto – Jumbo een erg sterk wapen. Hij luistert naar de naam Dylan Groenewegen en hij is erg snel.

Maar hoe vreemd het Nederlands kampioenschap is, het wordt nog vreemder wanneer je bedenkt dat Tsjechië en Slowakije een gezamenlijk kampioenschap hebben. En dat levert soms leuke plaatjes op. Stybar en Sagan die allebei juichend over de streep komen.

Over naar het heden

Over Moerenhout gesproken, voor het Nederlands Kampioenschap van 2016 gaan we naar zijn geboortestreek; Goeree-Overflakkee! Dit Zuid-Hollandse eiland levert een kampioenschap op met zeer weinig hoogtemeters. Maar toch zou het best eens een heel zware koers kunnen worden.

Waarom?

Wind.

En als het flink gaat waaien kan het zeker een hele mooie koers opleveren. Immers: weinig zo spectaculair als een onvervalste waaierwedstrijd.

De vrouwen rijden dit rondje , goed voor pakweg 131 kilometer en de finish zo omstreeks 14.30 uur op 24 juni. De mannen rijden zaterdag 25 juni (niet op zondag, want dan rust men op Goeree-Overflakkee) eerst een rondje over het eiland, om vervolgens aan te komen bij het lokale circuit voor nog eens vijf omlopen. Het zorgt voor een afstand van net geen 200 kilometer. Dit is ruim vijftig kilometer minder dan vorig jaar in Emmen. Finish wordt zo rond half twee verwacht.

De finish ligt op de Brouwersdam. Schitterende locatie natuurlijk. De laatste meters lopen – als de routekaartjes kloppen – nog lichtjes omhoog. Kan een belangrijke factor zijn in de sprint, als die er komt.

Een dag later kun je bij de zuiderburen kijken naar het Belgisch Kampioenschap. Ook dat belooft een zeer interessante wedstrijd te worden. Is het bekijken zeker waard.

Tijdrijden

En dan hebben we natuurlijk nog de tijdrit. Ook die worden vaak deze week gehouden. En ook nu wordt op Goeree-Overflakkee gestreden om de rood-wit-blauwe trui. Het ligt parcours niet bezaaid met bochten en het is vrij vlak: dit is dus werk voor de mannen en vrouwen van de grote plaat. Stoempen tot het stoom uit je oren komt en dan nog een tandje bij schakelen. Dat soort werk. Voor de liefhebbers een prachtig spektakel. Voor de dagjesmensen een fascinerende gebeurtenis. Zeker de moeite waard, lijkt mij.

Favorieten

Zoals u waarschijnlijk weet houden vele andere landen deze week ook de nationale titelstrijd. Daarom is het tijd voor een voorspelling voor een heleboel landen. Wie geef ik waar de grootste kans? En kloppen die voorspellingen een beetje? Het mooie van wielrennen is dat een voorspelling niet al te vaak ook echt klopt. In ieder geval: we zullen wel zien.

Land Categorie Tijdrit Wegrit
Nederland Mannen Tom Dumoulin Dylan Groenewegen
Vrouwen Annemiek van Vleuten Annemiek van Vleuten
België Mannen Guillaume Van Keirsbulck Stijn Devolder
Vrouwen Ann-Sophie Duyck Jolien d’Hoore
Duitsland Mannen Tony Martin Marcel Kittel
Vrouwen Lisa Brennauer Lisa Brennauer
Frankrijk Mannen Thibaut Pinot Bryan Coquard
Vrouwen Audrey Cordon Pauline Ferrand-Prevot
Spanje Mannen  Ion Izagirre Alejandro Valverde
Vrouwen  …  …
Italië Mannen  Moreno Moser  Diego Ulissi
Vrouwen Elisa Longo Borghini* Elisa Longo Borghini
Polen Mannen  Michal Golas Michal Kwiatkowski
Vrouwen Katarzyna Niewiadoma* Katarzyna Niewiadoma
Groot-Brittannië Mannen Alex Dowsett  Ian Stannard
Vrouwen Emma Pooley  Elizabeth Armitstead

*op tijdstip van publiceren al bekend. Gelukkig wel goed.

 

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

2 gedachten over “De vreemdste wedstrijd van het jaar”

 1. Daar ga je al de mist in, want van Dijk gaat niet van start vanavond 😛 Ik denk van Vleuten en Wild als nationaal kampioenen.
  Daarbij kan Devolder niet de wegrit bij de vrouwen winnen… en denk ik dat het daar Vermote en Benoot worden bij de mannen, we zullen het zien 😉
  En Coppel op de tijdrit in Frankrijk?
  Verder ben ik het met je keuzes eens, alleen schijnt Pooley het niet zo goed te doen de laatste tijd. Denk dat Simmonds haar titel verdedigt.

  1. Maarten to the rescue. Het lijkt erop dat tabellen niet mijn grootste kwaliteit zijn. Dank!

   Ben benieuwd wie er gelijk gaat krijgen. Dat is misschien wel het allerleukste van de kampioenschappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *