Vrouwenweek: de laatste afspraak van het seizoen

Is er dan niks positiefs aan dit WK? Het is verdraaid lastig, als ik eerlijk ben. Het gebrek aan supporters, de niet bijster levendige koersen (ik vond een paar wedstrijden zelfs saai, en dat mag echt in de krant) en de vele renners die door de hitte bevangen op angstaanjagende wijze van hun fiets vallen. Nee, erg blij word ik er allemaal niet van. En ik ben niet de enige.

Toch heb ik na wat rondneuzen wel wat moois gevonden. Mijn vooralsnog favoriete moment van dit WK wielrennen werd gefilmd tijdens de podiumceremonie van de wegrit bij de junioren.

“Wat kunnen ze goed wielrennen hè?” Was getekend: Chantal Janzen.

Zolang mensen nog zo ongeremd blij kunnen zijn komt het best goed met deze wereld. Ik hoop dat we tijdens de wedstrijd van zowel de elite dames als elite net zo’n enthousiasme kunnen waarnemen. Twintig rijen dik zingende en feestende supporters die samen een passage van het bruggetje van Bartlehiem tijdens de Elfstedentocht doen verbleken tot een matig buurtfeest.

De wegrit vormt laatste veldslag van wielerjaar 2016. En wat een mooi jaar was het voor de koersende vrouw (zeker wanneer die koersende vrouw Anna van der Breggen heet). Er werd dit jaar begonnen met een heuse World Tour voor vrouwen, de finale van de Ronde van Vlaanderen werd live uitgezonden, er was een Olympische wegwedstrijd om van te smullen, er zijn diverse ontwikkelingen in gang gezet en bovenal was er weer meer positieve aandacht voor het internationale vrouwenpeloton. 2016 was een stap voorwaarts voor fietsende vrouwen.

Dat het vrouwenwielrennen nog wel een lange weg te gaan hebben moge duidelijk zijn. Zeker wanneer je dit soort ‘artikelen’ leest over de komst van een bepaalde renster naar een ploeg (serieus: heeft de desbetreffende redacteur nog nooit een leuke dame op een racefiets gezien? En waarom mag dit op de site van een krant?) weet je dat er nog werk aan de winkel is.

Maar over de staat en de toekomst van het vrouwenwielrennen een andere keer meer…

Want er wordt ook nog gewoon gekoerst. Op het bochtige biljartlaken in Doha wordt het na goed 135 kilometer hoogstwaarschijnlijk sprinten geblazen. Wie zijn de grootste kanshebbers? Tijd om mijn tien topfavorieten aan u voor te stellen middels een fotospecial (want zo hoort dat blijkbaar bij stukjes over vrouwenwielrennen).

Chloe Hosking

#lacourse #podiumselfie #nailedit

Een foto die is geplaatst door Chloe Hosking (@chloe_hosking_) op

Dé topfavoriet wat mij betreft. Won dit jaar afgetekend La Course, het officieuze WK sprint en kan rekenen op een sterke ploeg. Need I say more? Ja. Ze is een Australische. En in Australië is het bij mijn weten altijd warm. Als er dus iemand goed tegen de hitte zou moeten kunnen…

Kirsten Wild

Wow dit was gaaf!!! Massasprint op The Mall ? #happy #PrudentialRideLondon #uciwwt

Een foto die is geplaatst door Kirsten Wild (@kirsten_wild) op

Altijd goed in Qatar. Ze won het jaarlijkse rondje door de woestijn al vier keer. Ze won dit jaar tevens het test event op de omloop. De Zwolse staat al jaren bekend als één van de snelste vrouwen uit het peloton. Won de World Tour koers met finish op The Mall in Londen. Dan kun je sprinten. Extra factor: ze is jarig.

Lotta Lepistö

Als deze jongedame wint krijgen we vermoedelijk een nieuw hoofdstuk in de serie “prethoofden van Lotta Lepistö”.

Mijn dark horse komt dit jaar uit Finland. Ik volg haar prestaties al een paar jaar en ik kan zeggen dat Lepistö hard op weg is om één van de beste rensters te worden. Het is een kwestie van tijd voor ze echt een grote koers wint. Lepistö beschikt over een sprint waar ik bij voorbaat al kramp van krijg. Ze moet wel uitkijken dat ze niette veel met haar krachten smijt.

Marianne Vos

Altijd een factor, waar ze ook rijdt. Dat is nu niet anders. Ze heeft dit seizoen bewezen dat ze het nog altijd kan. Het zou, tien jaar na haar eerste wereldtitel in Salzburg, geweldig zijn als ze haar comeback zou bekronen met een wereldtitel. Ze kan naast Wild gerust haar eigen plan trekken. Of trekt ze, genereus als ze is, de sprint aan? Het zou allemaal kunnen.

Aan haar voorbereiding zal het alvast niet liggen.

In Oman to acclimatize for @UCIDoha2016, but how hot is hot? Well, 40°C+ feels quite hot on a climb… #smile #drink #sweat

Een foto die is geplaatst door Marianne Vos (@mariannevosofficial) op

Coryn Rivera

Klein maar fijn. Razendsnel bovendien.

Jolien d’Hoore

Echt in jubelstemming is de Belgische selectie nog niet. Etixx – Quick Step won weliswaar de ploegentijdrit, maar een volledig Belgische overwinning is dat niet natuurlijk. Jolien d’Hoore (en hopelijk Tom Boonen in de mannenkoers) kan daar verandering in brengen. Ook deze jongedame mag rekenen op een vlijmscherp eindschot. Veel dames hebben zelfs al moeite om haar wiel te houden n volle sprint. Als ze eenmaal op snelheid ligt zijn er normaliter maar een paar vrouwen die er met wat geluk over kunnen komen.

Laten we wel hopen dat ze dit de afgelopen weken niet al te vaak heeft gedaan.

Cheers!? #oneglassadaykeepsthedoctoraway #schol #Wenduine #Vlaamsekermis (?: Brian Petyt)

Een foto die is geplaatst door Jolien D’hoore (@joliendhoore) op

 

Marta Bastianelli

Ze is niet direct de rapste van het hele pak, maar ze kan zeker wel meedoen om de medailles. Het is echter de vraag of ze de koopvrouw wordt van de Squadra Azzurra.

Giorgia Bronzini

What amazing victory! Thanks to my mates and the staff for making it happen!

Een foto die is geplaatst door Giorgia Bronzini (@giorgia_bronzini) op

Want ze is niet de enige goede sprinters in de Italiaanse selectie. Deze dame kent u ongetwijfeld nog wel. Haar sprint is misschien niet meer zo goed als ze ooit was, maar toch. Nooit uitsluiten.

Update: toch wel uitsluiten. Ze is ziek en zal dus niet starten.

Emma Johansson

Het peloton neemt tijdens de wegrit afscheid van één van de grootste namen in het vrouwenwielrennen van de afgelopen jaren. Emma Johansson stond meermaals op het erepodium bij een groot internationaal kampioenschap, maar het hoogste schavotje was nooit voor haar weggelegd. Kan het in haar allerlaatste wedstrijd op het hoogste niveau misschien toch?

Daarvoor moet zij het vermoedelijk niet aan laten komen op een sprint. Een solo lijkt mij voor haar dé manier om wereldkampioen te worden. En hoewel dit misschien een onmogelijke klus lijkt op het bochtige biljartlaken van Doha, gisteren werd bewezen dat het wel degelijk kan.

Elizabeth Deignan

En daar ook Elizabeth Deignan zich aan optrekken. Nee, dit is geen nieuwe naam aan het firmament. Lizzie Deignan kenden we tot voor kort allemaal onder de achternaam Armitstead. Recentelijk trouwde ze echter met Philip Deignan (zeg nu zelf; dit vraagt toch om een fotospecial?) en is haar achternaam dus ook Deignan.

Sienna a beautiful place to win a race #StradaBianchi

Een foto die is geplaatst door Lizzie (@l_deignan) op

Ook zij is niet de snelste vrouw uit het hele peloton, maar uit een klein groepje kan ze absoluut gevaarlijk uit de hoek komen. En ondanks de nare verhalen over gemiste controles kunnen we concluderen dat ze een leuk seizoen draait, met als uitschieters het WK ploegentijdrit, de Strade Bianche, de Aviva Womens Tour en natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. Het zou tamelijk schandalig zijn om haar niet bij de favorieten te rekenen, zelfs op een parcours dat niet op haar lijf geschreven lijkt.

Outsiders

Omdat we dus bij deze koers ook rekening moeten houden met het gegeven dat de sterkste sprinter niet altijd hoeft te winnen is het tijd om nog wat outsiders te noemen. Ik verwacht niet dat ze gaan winnen, maar je weet het maar nooit met Joëlle Numainville, Leah Kirchmann, Lisa Brennauer, Emilia Fahlin, Roxane Fournier, Megan Guarnier, Christine Majerus, Eugenia Bujak, Trixi Worrack, Chantal Blaak, Amy Pieters, Anna van der Breggen, Barbara Guarischi, en Elisa Longo Borghini.

Ik zou er niet direct geld op inzetten, maar je weet het nooit.

*****
Chloe Hosking
****
Kirsten Wild, Jolien d’Hoore
***
Marta Bastianelli, Lotta Lepistö
**
Marianne Vos, Coryn Rivera, Giorgia Bronzini
*
Emma Johansson, Elizabeth Deignan en andere outsiders

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *