Weer even over die wielertenues

Instagram is zoals alle sociale media een wirwar van verhalen die door elkaar heen lopen. Het ene moment laat een zestienjarige jongedame trots een nieuwe handtas zien, één foto verder probeert een bedrijf je over te halen om hun spullen te kopen. Uiteraard wordt dit weer gevolgd door een cliché travelblogger / dieetgoeroe / online influencer die raar poseert voor een willekeurige hoop stenen.

Instagram is dus verdeeld in allemaal scenes. Uiteraard is de wielerliefhebber ook aanwezig op het platform. In het spectrum ‘de wielerliefhebber’ vallen een flink aantal groepen te onderscheiden: professionals, amateurs, modellen, fanpagina’s, ploegen, merken, supporters, organisatoren en ga zo maar door. Als u op de linkjes klikt weet u dat ik niet zomaar iets zeg.

Ook hier kunnen we allemaal subgenres onderscheiden. Zo heb je fans van het veldrijden, maar ook liefhebbers van fixies kom je er regelmatig tegen. En dan zijn er de bedrijven. Fietsenfabrikanten, schoenmakers, producenten van fietslampjes en meer fraais is allemaal aanwezig. Verzin iets en de kans is groot dat het te koop wordt aangeboden.

Maar we houden het voor dit stuk even bij de bedrijven die wieleroutfits aanbieden. Daarbij kun je denken aan gerenommeerde namen als Sportful, Vermarc en Bioracer. Maar er zijn nog veel meer kleinere bedrijven die ieder hun plaats op de markt innemen.

Het account wtfkits houdt van wielerkleding. Het koestert een liefde voor de niet alledaagse tenues. Het verzamelt van heel Instagram bijzondere outfits. Het is hier waar je een enorme diversiteit aan wielerkleding tegenkomt. Ideaal als je eens heel wat anders zoekt dan de tenues die iedereen al aan heeft.

Omdat ik heel genereus ben heb ik alvast een preselectie gemaakt. Nu rest natuurlijk nog de vraag: is het allemaal een beetje om aan te zien? Het zou mooi zijn als we dat eens aan een expert zouden kunnen voorleggen. Toch?

Hé, daar is Esmée weer

Esmée Walker
Zo. Goedemorgen. Foto: Josefien Hoekstra Photography. Make-up: Ashley Design Make-up Artistry

Inderdaad, u had kunnen weten waar dit naartoe zou gaan. Ook in dit stuk laat ik mij net als eerder dit jaar maar al te graag adviseren door de ravissante Esmée. Met schoenen die standaard gigantische hakken hebben, een kledingvoorraad waar een heel meisjesinternaat vermoedelijk nog niet tegenop kan en modellenfoto’s die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn (echt waar) heeft ze er in ieder geval stukken meer verstand van dan ik.

Aan haar dan ook de vraag: waar mag je mee gezien worden? En wat kun je haar ogen absoluut niet aandoen? Je leest het hier.

(Noot: er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven die wielerkleding aan de man / vrouw brengen. Maar we kunnen ze niet allemaal in dit stuk behandelen. En de bedrijven die wel in beeld worden gebracht maken vaak ook nog andere kledij. Zie dit als een bloemlezing.)

Rdspeedshop

Esmée: “Mijn eerste reactie was: ‘Mijn God, echt?!’ Met de outfits van Jelly Belly en Cibel – Cebon nog vers in mijn geheugen, kan ik dit bijna niet serieus nemen. Het tenue heeft een mooie tint groen, maar daar is ook alles mee gezegd. Worden ze gesponsord door de groenteman?”

Blacksheepcycling

Esmée: “Dit vind ik nou een mooi tenue! Ze hebben gekozen voor een prachtige tint roze en omdat de rest simpel is gehouden met alleen zwart, stoort het lijnenspel op de bovenkant ook niet. Deze scoort hoog!

Velorosacycling

Esmée: “Dit enigszins bohemian patroon is wel helemaal van nu, dus daarmee zit Velorosacycling helemaal goed. Ik had alleen het geel en blauwe dingetje (lees dingetje ook vooral opnieuw met een enigszins minachtende toon) op het broekje laten zitten. Het maakt het geheel onnodig kinderachtig uitziend en dat is zonde.”

Voidcycling

Esmée: “Bij de eerste aanblik had ik mijn bedenkingen, maar hoe langer ik keek hoe leuker ik dit tenue vond. Het is in principe natuurlijk legerprint, maar omdat het zo grafisch is uitgewerkt daagt het uit en dat is leuk.”

Capocycling

Esmée: “Clean, strak, zwart-wit. Grafische patronen zijn nog steeds altijd goed. Dit tenue oogt netjes.”

Bodhicycling

Esmée: “Ja, nee. Met deze kleurencombinatie lijkt het net of ze bij de Domino’s Pizza werken met de hele ploeg. Zullen vast wel retesnel pizza’s kunnen bezorgen met z’n allen.”

Muscleskinsuit

Esmée: “Hier ga ik niet eens serieus iets over zeggen. Kan iemand Muscleskinsuit bellen en vragen of ze die pakkies terugbrengen naar de lokale feestwinkel? Dank u.”

Caspcycling

Esmée: “Deze vind ik dan wel weer erg gaaf! Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar dit kan ik wel waarderen. Het is gewaagd, maar laten we niet vergeten dat Moschino vorig seizoen tassen op de catwalk presenteerde in de vorm van Glassexflessen. De kleuren van de tekeningen op het tenue passen bij elkaar voor zover dat mogelijk is, waardoor het geheel ondanks de drukte niet onprettig aandoet.”

Rex_cycling

Een foto die door rex_cycling is geplaatst op

Esmée: “Moet ik hier serieus op reageren? Oke, daar gaat ie dan. STOP. MET. WIELERTENUES. MAKEN.”

Iamspecialized

Esmée: “Ik vind het persoonlijk niet heel mooi, maar dergelijke patronen waren afgelopen seizoen wel veelvuldig op de catwalk te zien, dus technisch gezien doen ze het goed. Ik had het persoonlijk denk ik mooier gevonden als ze het blauw in het shirt ook zwart hadden gedaan. Wel duizend bonuspunten dat het patroon uit de broek terugkomt in de helm en schoenen. Hulde!”

Sawyer.ac

Esmée: “Ook een simpel tenue. Qua modebewustheid ook een topper, aangezien elke zichzelf respecterende hipster niet kan leven zonder dergelijke boho/hippie patroontjes ergens op hun lijf te dragen, zeker sinds festivals als Coachella zo populair zijn geworden.”

Teambonk

Esmée: “Ik vind het niks. Maar dan ook echt helemaal niks. De kleurencombinaties, de stippen. NEE! Dit is een misser eerste klas.”

Theheavypedal

Esmée: “Hoewel ook erg fel en aanwezig, dit ensemble kan dan weer wel. Rood met groen kan erg goed (hallo Gucci), en omdat de rest zwart is blijft het rustig. Het patroon vind ik persoonlijk niet geweldig, maar op zich is het goed gedaan. Het werkt.”

Garneausports

Esmée: “Het is op zich niet eens heel erg lelijk, maar het ziet er wel uit als een pagina uit een kleurboek. Festivalwaardig, maar voor een wielertenue…?”

Cannondale cookie Jersey

Esmée: “Toen ik deze naam las dacht ik: “Oke, als er nou koekjes op dit tenue staan dan ga ik mezelf verdrinken in de Rijn”. Ik hoef denk ik verder niets meer te zeggen.”

*blub*

Femmevelo

Esmée: “Over dit tenue ben ik erg te spreken! Hoewel de kleuren en het patroon erg fel zijn, wordt het mooi onderbroken door de dunne witte lijnen die dwars door het geheel heen lopen. Het heeft iets weg van een kaleidoscope. Zet het op een shirt of trui en het is ook in het dagelijks leven draagbaar. Een absolute topper.”

Koochella_racing

Esmée: “Wederom een fel tenue. Het heeft wel wat, al zou ik ervoor gekozen hebben om het zwarte vlak in te vullen met een patroon wat grafisch gezien meer in lijn is met het lijnenspel op de rest van de outfit. Dat had het een net iets strakkere look gegeven.”

Velocioapparel

Esmée: “Het is fris en simpel, met een mooie kleurcombinatie. Wit met zeeblauw is gewoon goed en ook het patroon stoort niet omdat er verder geen tierlantijnen aan zijn toegevoegd.”

Elielcycling

Esmée: “In mijn vorige stuk heb ik reeds mijn mening geuit over neonkleuren. Bij dit tenue ga ik deze mening deels herzien. Het is in dit geval erg goed uitgevoerd door het neongeel enkel te combineren met zwart en grijstinten. Mijn complimenten!”

Angeles_creative

Esmée: “Het doet denken aan een prisma, een spectrum van kleuren. Ik vind het leuk. Goedgekeurd!”

Milltag

Esmée: “Verander de kleuren en je hebt een politiepak. Verander de kleuren niet en je hebt een lelijk wielertenue.”

Wattieink

Esmée: “Ik ben persoonlijk een fan van Star Spangled Banner prints, dus voor mij is dit een schot in de roos. Fashiontechnisch is dit ook nog eens een hit, aangezien de Amerikaanse vlag weer helemaal hot en happening is. Kijk bijvoorbeeld maar eens rond in de collecties van Tommy Hilfiger of Levi’s en je hebt een idee. Ik ben fan!”

Lapinbike

Esmée: “Een tenue dat eruit ziet als een hippe yuppenblouse voor mannen. Kun je van houden, maar voor mij is het niet weggelegd. Flora op kleding is vooral dit seizoen wel weer in, en dit was onder andere te zien op de catwalk van Dolce & Gabbana en Prada, maar voor zo op een wielertenue vind ik het niets. Als ze qua kleuren voor aardetinten waren gegaan in plaats van het leegtrekken van de kauwgomballenautomaat was dit misschien wel een van de toppers geweest.”

Het is wel duidelijk. Er is gigantisch veel wielerkleding in omloop. Zoveel zelfs, dat eigenlijk niemand meer in een verwassen Rabobank tenue van twaalf jaar oud zou moeten rijden. Toch is niet elk ontwerp even geslaagd te noemen.

Esmée volgen? Snap ik best. Dat doe je op Facebook en Instagram.

Auteur: Tim de Vries

Schrijft. Praat in microfoons. Fietst. Geniet. Doet verder nog allerlei andere dingen. Heeft zelfs meningen. Het is me allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *